Το αποτύπωμα είναι σημάδι (κάτι που άλλαξε και παραμένει) εκεί από όπου πέρασε κάποιος ή κάτι, από το οποίο μπορεί να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του διερχόμενου από το χώρο αυτό. Ακριβώς αυτή η δυνατότητα εξακρίβωσης του ποιος άφησε το αποτύπωμα δίνει τη διαφορά του αποτυπώματος από το ίχνος.
Καλημέρα σε όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου....

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

H ανάπτυξη ήρθε αλλά… φεύγει!

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Οικονομία, ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η τσιμεντοβιομηχανία,  ΤΙΤΑΝ η οποία είναι από τις πιο παλιές εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών (1912) και είχε αντέξει δυο παγκόσμιους πολέμους δεν «άντεξε» και τελικά αποχωρεί από την Αθήνα για να εισαχθεί πρωτογενώς στο Euronext. Η απόφαση, η οποία δεν είναι τωρινή, σχετίζεται φυσικά με το γεγονός ότι στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, ο Τιτάνας δεν έχει την αποτίμηση που θα επιθυμούσε, καθώς οι καθημαγμένοι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να διακρατούν επί μακρόν τις μετοχές, ενώ οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για μετοχές με υψηλότερη ρευστότητα. Η απόφαση του Τιτάνα έρχεται μετά τις δυο άλλες αποχωρήσεις (Coca- Cola, Βιοχάλκο) και αφήνει το ελληνικό χρηματιστήριο πιο κενό, ενώ δημιουργεί και ορισμένα προβλήματα στρέβλωσης (σ.σ διότι στην κεφαλαιοποίηση του Δείκτη πρέπει να αφαιρούνται οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών που έχουν παράλληλη διαπραγμάτευση).
Το καίριο ζήτημα τώρα είναι ότι υπάρχει ή υπάρχουν κι άλλοι όμιλοι που έχουν δεχθεί πιέσεις από ξένους θεσμικούς προκειμένου να αποχωρήσουν από την Αθήνα ώστε να βρουν αποτιμήσεις. To ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιο «φτωχό», παραμένει ρηχό και θα αναζητά αγοραστές κι γι αυτό υφίστανται ευθύνες. Όπως ευθύνες έχει και ο προϊστάμενος υπουργός του χρηματιστηρίου ο οποίος αναζητά να εκδώσει ομόλογα με μια αναιμική οικονομία.

____________
https://papaioannou-j.gr/archives/234173?fbclid=IwAR0vBc61FmaQ8yWJIIBprBRylnAuOchFuDVaIaV873_lLGDsylqJUKApA6g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου